Posted on

Image Hiding

Foto ini diambil ketika saya menemani isteri ke pasar ikan yang terletak di Kg.Lampu, Kuala Besut. Diambil spontan ketika saya dan anak kedua berada dalam kereta menunggu isteri membeli ikan. Saya seorang yang agak janggal apabila melibatkan kerja-kerja mengambil foto—lebih-lebih lagi jika berada ditengah-tengah kelompok manusia. Bukan apa, takut ditegur tidak minta kebenaran. Jadi apa yang saya buat, saya akan berlakon swafoto dengan anak saya padahal kamera tidak ditukarkan ke mod swafoto. Foto yang diambil juga ala kadar kerana saya bukan jurufoto yang terbaik, ini diakui oleh rakan-rakan saya.

IMG 20200711 101013 1
Image Hiding, 56cm x 76cm

Seringkali foto yang diambil oleh saya akan ditegur rakan-rakan. Ada yang menuduh saya mengambil foto sambil lewa dan banyak merosakkan foto mereka sedangkan apabila mereka mengambil foto saya pasti menarik. Saya akui saya tidak pandai mengambil foto dan kenapa komposisi lukisan saya lebih baik daripada komposisi gambar yang diambil, jawapannya adalah satu lukisan saya adalah gabungan beberapa foto yang diambil berulang kali atau digabungkan dengan foto dari sumber berlainan. Saya bukan jenis yang fokus satu foto untuk satu lukisan.

Kesimpulannya, jangan merendahkan sesama sendiri jika kita juga mempunyai kekurangan yang rakan kita cuba sembunyikan sebaik mungkin. Kekurangan itu sebenarnya mungkin titik perubahan kita dalam mengecapi kejayaan dimasa akan datang.